Cześć tu Agata, Ania, Karolina i Marcelina. Mamy nadzieję, że podoba się Wam nasz blog kulinarny!

wtorek, 14 listopada 2017

Taco z chilli con carne

Witajcie ponownie! Dziś chcemy Wam przedstawić przepiś na taco z chilli con carne. Zapraszamy!

 Wpis na blogu

 Składniki:
  • 1 stek z polędwicy wołowej ok. 170 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki listków natki
  • 1/4 pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki lub kukurydzy
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu
  •  kukurydziane muszle taco
Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 słodkiej papryki
Salsa:
  • 1 awokado (najlepiej odmiany hass)
  • 1 pomidor
  • cebulka szalotka
  • ostra papryczka
  • sok z limonki

Chili con carne z polędwicy wołowej:
  • Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby odkroić ją. Położyć mięso na desce i pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki w poprzek włókien, następnie posiekać nożem na desce na drobne kawałeczki (jak na tatara).
  • Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć mięso i krótko obsmażyć. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, natkę, pora i paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy, posolić i doprawić pieprzem.
  • Dodać pomidory z puszki, fasolę lub kukurydzę, wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić szczyptą cukru, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Otworzyć i w razie potrzeby zredukować sos.
 Salsa z awokado i pomidora:
  • Wymieszać pokrojone w kosteczkę awokado, obranego i pokrojonego pomidora, drobno posiekaną cebulkę, kawałeczek posiekanej ostrej papryczki. Skropić sokiem z limonki.
To na dziś wszystko. Do następnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Taco z krewetkami

Witajcie czytelnicy!😇 Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami jak zwykle nietypowym pomysłem na tacosa. Spróbowałyśmy połączyć smak owoc...