
Składniki:
- 1 stek z polędwicy wołowej ok. 170 g
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki listków natki
- 1/4 pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki lub kukurydzy
- 1/2 szklanki gorącego bulionu
- kukurydziane muszle taco
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 słodkiej papryki
- 1 awokado (najlepiej odmiany hass)
- 1 pomidor
- cebulka szalotka
- ostra papryczka
- sok z limonki
Chili con carne z polędwicy wołowej:
- Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby odkroić ją. Położyć mięso na desce i pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki w poprzek włókien, następnie posiekać nożem na desce na drobne kawałeczki (jak na tatara).
- Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć mięso i krótko obsmażyć. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, natkę, pora i paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy, posolić i doprawić pieprzem.
- Dodać pomidory z puszki, fasolę lub kukurydzę, wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić szczyptą cukru, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Otworzyć i w razie potrzeby zredukować sos.
- Wymieszać pokrojone w kosteczkę awokado, obranego i pokrojonego pomidora, drobno posiekaną cebulkę, kawałeczek posiekanej ostrej papryczki. Skropić sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz