Dzisiaj chcia艂yby艣my podzieli膰 si臋 z Wami jak zwykle nietypowym pomys艂em na tacosa. Spr贸bowa艂y艣my po艂膮czy膰 smak owoc贸w morza wraz z kukurydzian膮 muszl膮 taco i wysz艂o wprost ob艂臋dnie, dlatego te偶 poni偶ej zdradzamy wam sekret na przepyszne taco z krewetkami - jednymi z najszlachetniejszych owoc贸w morza. Zapraszamy do lektury!
Sk艂adniki:
- 200 g surowych krewetek
- 4 ma艂e kukurydziane tortille (ok 14 cm)
- 艣wie偶a kolendra
- Guacamole
- Salsa pico de gallo
Sk艂adniki do marynaty do krewetek:
- 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
- 1 艂y偶ka soku z limonki
- 1 艂y偶eczka mielonej kolendry
- 1 艂y偶ka mielonego kminu
- 1/4 pieprz cayenne
- 1/4 艂y偶eczki mielonego czosnku lub z膮bek czosnku
- s贸l i pieprz
Przygotowanie:
- Aby przygotowa膰 marynat臋 utrzyj w mo藕dzierzu kumin, kolendr臋, czosnek, pieprz cayenne, s贸l i pieprz.
- Do miseczki wlej oliw臋 z oliwek, wci艣nij sok z limonki i dodaj roztarte przyprawy. Wymieszaj wszystkie sk艂adniki do jednolitej konsystencji.
- Je偶eli krewetki s膮 mro偶one, pami臋taj aby je wcze艣niej rozmrozi膰. Dok艂adnie obtocz krewetki w marynacie. Odstaw do lod贸wki na ok 30 min. W mi臋dzyczasie przygotuj salsy.
- Rozgrzej patelni臋. Nie musisz rozgrzewa膰 ani oliwy ani mas艂a. Krewetki s膮 w marynacie wi臋c nie potrzebuj膮 ju偶 t艂uszczu. Zamarynowane krewetki sma偶 na rozgrzanej patelni ok 2-3 min z obu stron.
- Tortille podgrzej na patelni. Na podgrzanych tortillach rozsmaruj gauacamole, roz艂贸偶 krewetki i dodaj salse pico de gallo.
- Rozkoszuj si臋 cudownym smakiem tacosa wraz ze znajomymi lub samotnie!
Mamy nadziej臋, 偶e przepis przypadnie Wam do gustu.
Do nast臋pnego wpisu!馃挋
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz