Dzisiaj przychodzimy do Was z pomysłem na taco z salsą i guacamole. Ja jako miłośniczka guacamole serdecznie polecam ugotować to danie. Obiecuję, że nie zawiedziecie się :)
Składniki:
- Nadzienie z bakłażana i dyni:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 1 bakłażan pokrojony w kostkę,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 1/2 łyżki mielonego kminku,
- 675g dyni drobno posiekanej w kostkę,
- 1 duża cukinia posiekana w kostkę,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 400g pomidorów z puszki,
- sól i pieprz,
- 1 duże awokado,
- sok z 1/2 limonki,
- 3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę,
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- 8 muszli taco,
- jogurt naturalny,
- szczypta papryki,
- cząstki limonki.
- Do dużego rondla wlać oliwę i podgrzać ją. Wrzucić do niej cebulę oraz bakłażana. Smażyć ok. 5-6min. uważając, aby warzywa się zbyt mocno nie przysmażyły. Następnie dodać cukinię, dynię, chili, kminek oraz czosnek. Wszystko ze sobą wymieszać. Po chwili dołożyć pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Trzymając na ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć rondel przykrywką i dusić całość przez 15min. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni. Aby przygotować guacamole należy przekroić awokado i usunąć z niego pestkę. Potem wydobyć miąższ łyżką, przełożyć go do miski i skropić sokiem z limonki. Następnie ułożyć placki taco na blaszce do pieczenia i wstawić je do piekarnika na 3-4min. Po tym czasie przełożyć je na talerze, wypełnić je nadzieniem bakłażanowym, ułożyć na wierzch guacamole, polać jogurtem i salsą oraz posypać papryką. Danie jest gotowe do spożycia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz